V Římě a dalších historických městech se nesmí jíst, pít a sedat na schody

Řím - Římská radnice přišla s novým opatřením, které má vrátit tamním památkám punc vznešenosti a vážnosti. Uprostřed turistické sezóny zakázala jíst nebo pít u nejvýznamnějších míst. To se dotkne hlavně turistů, kteří nechtějí platit za jídlo v předražených restauracích v centru. Každému, kdo zákaz poruší, hrozí pokuta 50 eur. Policie začala nově přijatou vyhlášku vymáhat a rozdala i první pokuty. Zákaz vydaly radnice v Římě, Benátkách, Neapoli a dalších městech.

Kromě pikniků u památek nařízení bojuje i s bezdomovci. Zakazuje jim v noci spát v centru. Dává také policistům pravomoc postihovat odhazování odpadků.

Davide Bordoni:

„Historická náměstí se často stávala místem pro pikniky pod širým nebem. To chceme zastavit.“

Podle římského radního Davida Bordoniho má tohle opatření zachovat alespoň minimální důstojnost nejdůležitějším ulicím v Římě, a především některým historickým náměstím.

Italská metropole není jediná, jejíž radnice stupňuje boj za větší pořádek. Pikniky na veřejných místech jsou zakázané třeba v Benátkách. Návštěvníci Říma si ale stěžují, že je na nařízení dopředu nikdo neupozornil. Všem, kdo dají přednost obložené bagetě před drahým obědem v restauraci v centru, dává naději omezená platnost římské vyhlášky - a to pouze do konce října.