Pitva olbřímí olihně přinese informace o jejím životě

Melbourne - Návštěvníci Viktoriina muzea v australském Melbourne se dočkali zvláštní podívané. Vědci tam uspořádali veřejnou pitvu obří olihně. Nečekaný úlovek našli ve svých sítích rybáři u australských břehů letos v červnu. Patnáctimetrová oliheň zamotaná v sítích posádku rybářské lodi zaskočila. S délkou chapadel kolem patnácti metrů se řadí mezi největší ulovené kusy.

Vědci si od pitvy olihně tak obrovské, že se nevešla do lodního mrazáku, slibují, že zjistí další cenné informace o životě těchto mořských obrů. Olihně se většinu života ukrývají ve velkých hloubkách.

Pitvaný kousek vážil 248 kilogramů. Vědci se domnívají, že ze vzorků tkáně zjistí, co živočich jedl a jak funguje jeho trávicí ústrojí. Také se pokusí odhadnout její věk.

Oliheň nebudou zkoumat jen v Melbourne, její části rozešlou specialistům do vědeckých ústavů v Brisbane, Kalifornii i Japonsku. Ze složení potravy a dalších ukazatelů například zjistí, jak tito tvorové migrují za potravou.

Až vědci se zkoumáním olihně skončí, zase ji sešijí do původní podoby. Muzeum totiž plánuje, že neobvyklý úlovek vystaví jako jeden ze svých exponátů.