Bush a Málikí chtějí společný plán pro stahování vojáků z Iráku

Washington/Bagdád - Další stahování amerických vojáků z Iráku by mohl upravovat harmonogram, na kterém by se společně dohodly obě země. Podle prohlášení Bílého domu a irácké vlády se na tom během dnešní videokonference domluvili americký prezident George Bush a irácký premiér Núrí Málikí.

Spojené státy si ale prosadily, že dohoda nebude určovat žádný časový termín, dokdy by se měly americké jednotky z Iráku stáhnout. Málikí však počátkem července prohlásil, že budoucí irácko-americká smlouva o bezpečnostní spolupráci musí obsahovat časový závazek ke stažení amerických vojsk z Iráku.

Během dnešní videokonference se prý Bush a Málikí bavili také o pevném datu, kdy by mohly všechny irácké provincie přejít pod kontrolu irácké armády. Koaliční jednotky v Iráku zatím předaly do rukou místní vlády deset z celkem 18 provincií.

USA měly v Iráku donedávna na 170 tisíc vojáků. Letos začaly stahovat ty, kteří byli loni vysláni jako posily, aby zklidnili násilí v Bagdádu. Počet Američanů v Iráku nyní klesl asi na 150 tisíc lidí.

V současnosti začíná 1,5 měsíční období, v němž chtějí američtí vojenští velitelé detailně posoudit tamější bezpečnostní podmínky. Pokud budou závěry pozitivní, zřejmě nic nebude bránit dalšímu stahování amerických vojáků.