Šest Arabů prý v Izraeli chystalo atentát na Bushe

Jeruzalém - Izrael obvinil šestici místních Arabů z pokusu vytvořit v Izraeli buňku Al-Káidy. Bezpečnostní služba Šin Bet jednoho z nich podezřívá z plánování útoku na amerického prezidenta George Bushe, který byl v Izraeli letos v lednu a květnu. Muž si natočil video se stadionem, kde později přistával prezidentský vrtulník. Na internetových stránkách používaných radikály pak zjišťoval, jak helikoptéru sestřelit. Policie prý navíc našla v počítačích skupiny i návod na výrobu bomby.

Podle listu Haarec jsou dva ze skupiny zadržených občany Izraele, zbylí čtyři jsou Palestinci a žijí ve východním Jeruzalémě. Skupině mužů, kteří si vyslechli obžalobu u jeruzalémského okresního soudu, je mezi 21 a 24 lety.

Mladíci prý prostřednictvím internetu komunikovali s teroristy z Al-Káidy, protože chtěli v Izraeli založit teroristickou buňku. Jeden ze zadržených, čtyřiadvacetiletý student jeruzalémské Hebrejské univerzity Muhammad Nídžám, prý teroristům zaslal fotografii místa, kde měl během lednové návštěvy přistát vrtulník převážející prezidenta Bushe. Fotografii údajně pořídil prostřednictvím mobilního telefonu z kolejí, kde bydlel. Ty totiž leží nedaleko místa, kam později Bush přiletěl.