Němci unesení kurdskými povstalci jsou na svobodě

Ankara - Tři němečtí horolezci, které 9. července unesli v Turecku kurdští povstalci, jsou na svobodě. Podle německého ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeiera jsou nyní v péči diplomatů na německém velvyslanectví v Ankaře. Podle tureckých úřadů byli Němci nalezeni v horách v provinci Agri poté, co je tam zanechali jejich únosci. Rukojmí prý objevili příslušníci tureckých bezpečnostních složek.

Guvernér provincie dnes uvedl, že k propuštění Němců přispěli právě turečtí vojáci. Členové Strany kurdských pracujících (PKK) podle něj kvůli přítomnosti vojáků museli své rukojmí zanechat na místě a utéct. Německá kancléřka Angela Merkelová však dnes odmítla konkrétně odpovědět na dotaz televize ARD, zda Německo za horolezce zaplatilo výkupné nebo zda učinilo nějaké politické ústupky. „Víte, že děláme maximum, aby byli rukojmí propuštěni, a v tomto případě jsme uspěli. Nemyslím, že je k tomu potřeba dodat něco víc,“ uvedla Merkelová, která zároveň poděkovala tureckým i německým úřadům.

Separatistická Strana kurdských pracujících (PKK) po únosu uvedla, že bude Němce zadržovat, dokud Berlín neukončí represi proti přívržencům PKK v Německu, kde žije kolem 2,4 tureckých imigrantů včetně asi 600 000 Kurdů. Německé úřady to označily za vydírání a požadovaly okamžité propuštění trojice.

Unesení Němci patřili ke skupině 13 horolezců, kteří se chystali vystoupit na horu Ararat. Do jejich tábora proniklo podle místních úřadů pět povstalců z PKK, kteří tři horolezce unesli. Celý region byl poté pro turisty až do odvolání uzavřen.