Čeští policisté pomáhají v Chorvatsku turistům i po telefonu

Split (Chorvatsko) - Českým turistům v Chorvatsku během léta v případě potřeby pomáhají čeští policisté - často v pozici tlumočníků. Znalost chorvatštiny a angličtiny byla jednou z podmínek, na jejichž základě byli členové českého policejního týmu vybráni.

Jak uvedla reportérka ČT Pavla Sedliská, čeští policisté jsou vždy spolu s chorvatským kolegou ve dvoučlenných hlídkách a pomáhají řešit především dopravní přestupky českých turistů - hlavně jako tlumočníci. Ve Splitu a Omiši budou působit do konce srpna. Vystřídá se jich tu 14, a to ve dvoutýdenních až třítýdenních cyklech. Turisté je poznají podle české uniformy. Chorvatští policisté si spolupráci s českými kolegy pochvalují a ocenili by jejich přítomnost i napřesrok.

Policistka Monika Horová se chorvatštině věnuje už 15 let a přes léto působí v Omiši na Makarské riviéře. Čeští řidiči podle ní jezdí v Chorvatsku disciplinovaněji než doma, odrazují je zdejší vysoké pokuty za porušování předpisů.

Češi, kteří jsou na dovolené v Chorvatsku, mohou policisty 24 hodin denně kontaktovat na telefonních číslech 92 a 112. V oblasti okolo Baška Voda jsou navíc slovenští policisté, kteří Čechům také mohou pomoci.

Chorvatsko patří mezi nejoblíbenější turistickou destinaci českých občanů. Dovolenou tam každoročně tráví 600 tisíc až 800 tisíc Čechů.

Monika Horová
Zdroj: ČT24