Papež se soukromě sešel s oběťmi sexuálního zneužívání kněžími

Sydney - Papež Benedikt XVI. se na své australské návštěvě katolických Světových dnů mládeže sešel se čtyřmi oběťmi sexuálního zneužívání ze strany katolických kněží. Zareagoval tak na kritiku, která se na katolickou církev snášela po celou dobu jeho pobytu v Austrálii. Organizace Broken Rites, která oběti zastupuje, ale přesto není spokojena. Katolická církev s ní nejednala a prý ukázala neuvěřitelný nedostatek lidskosti.

Papeže Benedikta XVI. doprovázel skandál sexuálního zneužívání kněžími po celou dobu jeho australského pobytu. Obětem se proto v pátek veřejně omluvil během mše v katedrále Panny Marie v Sydney. „Hluboce se omlouvám za bolest a utrpení, které vytrpěly tyto oběti. Tyto zločiny, které způsobily tak ohromnou ztrátu důvěry, si zaslouží jednoznačné odsouzení.“ Všichni, kdo jsou za tyto zločiny zodpovědní, by měli podle papeže stanout před soudem.

Australští politici papežova slova přijali s povděkem. „Děkujeme vám za vaše uzdravující slova, adresovaná obětem zneužívání,“ řekl australský premiér Kevin Rudd. Společnost Broken Rites papeže přesto nadále kritizovala, že všechny rány vyléčeny nejsou. Požadovala setkání papeže s osobami, které katoličtí církevníci zneužívali.

Papež se jejich požadavkům nakonec 21. července před svým odletem z Austrálie podvolil. „Během pondělní ranní mše se papež setkal se zástupci obětí sexuálního zneužívání,“ informoval papežův mluvčí otec Lombardi. Papež se setkal se dvěma muži a dvěma ženami během hodinové soukromé audience v kapli katedrály Panny Marie. „Svatý otec si vyslechl jejich příběhy a nabídl jim útěchu,“ sdělil Vatikán. Čtveřice obětí byla údajně vybrána tak, aby jejich setkání s papežem proběhlo hladce a bez konfliktů. I to si vysloužilo kritiku od zástupců Broken Rites. S papežem se chtěli setkat také.

Mezi Australany je odpor ke katolickým církevním hodnostářům velmi výrazný. „Katolická církev prokázala neuvěřitelný nedostatek lidskosti,“ vytknul otec zneužívané dívky Anthony Foster. Australané katolickou církev obviňují například ze zadržování odškodného pro oběti zneužívání. To bylo zdokumentováno v 107 případech. Podle některých odhadů by ale obětí mohly i tisíce.

Benedikt XVI. byl nucen řešit sexuální skandály kněžích i během své návštěvy Spojených států v dubnu letošního roku. I tehdy se za tyto zločiny obětem omluvil, jeho sobotní poselství však pozorovatelé hodnotí jako mnohem silnější.