Pacienty čekají operace bez jizev

Praha - Lékaře i pacienty čekají v dohledné době chirurgické zákroky v oblasti břišní bez použití skalpelu. Chirurg se k operovanému orgánu dostane přes běžné tělní otvory, jako například přes konečník, pochvu nebo ústa. S metodou se experimentálně pracuje už i v Česku.

Lékaři v Clevelandu používají unikátní metodu při odběru ledvin. Orgán chirurgové vyjímají přes drobný řez v oblasti pupíku, tím se zavádějí speciální nástroje do dutiny břišní, která se nafoukne vzduchem. Po odklopení tlustého střeva se postupně preparuje. Tímto zákrokem se dnes již běžně odebírá například žlučník.

„Tato metoda se v USA používá k operaci ledvin, ale chtěl bych zmínit úplně nový postup, kdy se orgány operují přes běžné tělní otvory, to je dnes úplná senzace,“ upozornil přednosta Chirurgické kliniky Fakultní nemocnice Plzeň Vladislav Třeška.

Tato metoda bude zanedlouho běžná i u nás. V Česku jsou již pracoviště, která se takovýmto postupem experimentálně zabývají. Technika vznikla v březnu 2007, kdy se zkoušela na zvířatech. Dnes jsou známa pracoviště ve Spojených státech amerických nebo v Indii a Brazílii, která se metodou zabývají.

Podle Třešky nezůstávají naše pracoviště pozadu. V průběhu letošního roku se udělají první experimentální pokusy na zvířatech. „Myslím si, že nás tato operace v dohledné době čeká na lidském organismu,“ řekl přednosta chirurgické kliniky.

Pacienty tedy v budoucnu čekají operace bez jizev na břiše. Tato metoda se zatím dá použít pro zákroky na žlučníku, slezině, slinivce a pro celou řadu gynekologických operací.