Obama nám rozumí, protože je černoch, vzkazují Iráčané

Bagdád - Kandidát na amerického prezidenta Barack Obama dnes přiletěl na krátkou návštěvu Iráku. Setkat by se tu měl jak s americkými vojáky, tak s iráckou vládou. Demokratického senátora v Bagdádu čekalo vřelé přijetí. "Obama nám rozumí, protože je černoch, a ti byli v Americe terorizováni. Rozumí našemu utrpení," vzkazují mu běžní Iráčané.

„Podporuji Obamu. Myslím, že je nejlepší pro Irák a pro svět. Jestli vyhraje McCain, budu zničený,“ tvrdí bankovní úředník Mustafá Saláh z jihoirácké Basry. Zda ví, že Obamova matka byla běloška a otec pocházel z Keni (a ne z Ameriky), nedodal. Sám Obama o sobě rád mluví jako o černochovi a člověku s multikulturním původem.

Oblibu Obamy možná zvýšil jeho plán na stažení amerických vojáků z Iráku. Většina ze 150 000 příslušníků armády by podle senátora měla ze země zmizet během šestnácti měsíců. Naopak posílit by prý potřebovala posádka v Afghánistánu, kde se podle Obamy nachází skutečná fronta války s teroristy. Část Iráčanů by uvítala, kdyby se americké vojsko z jejich země stáhlo ještě dříve než v roce 2009.

Iráčané prezidentského kandidáta během dneška zahlédnou jen těžko. Většinu času totiž stráví v bagdádské ostře střežené zelené zóně na jednání s iráckými politiky.

Zastávka v Bagdádu je součástí Obamova zámořského turné na Blízký východ a do Evropy. Jeho další cesta povede například do Německa, Francie nebo Velké Británie.