Toxická řasa sužuje pobřeží Francie a Itálie

Řím - Nebezpečná jedovatá řasa se rozšířila z Azurového pobřeží a znepříjemnila turistickou sezonu v Itálii a Francii. Řasa Ostreopsis ovata vyvolává zdravotní potíže. Syndrom může postihnout lidi koupající se v takto zamořeném moři, ale i ty, kteří se nadýchají mořského aerosolu, ve kterém je toxin přítomen.

Chaluha může lidem způsobit otravu projevující se vysokou teplotou, kašlem, podrážděním očí, vyrážkou a střevními potížemi. Řasy mají také zásadní vliv na mořský ekosystém tím, že způsobují hromadný úhyn mořských bezobratlých savců.

Řasa patří mezi tzv. obrněnky, což je poměrně velká skupina řas čítající zhruba dva tisíce druhů. Většina z nich je mořských, ovšem existují i druhy vyskytující se v našich rybnících. „Tyto řasy jsou důležité z hlediska globální biosféry, tvoří dominantu mořského planktonu. Některé z nich jsou schopné se namnožit do velmi hustých koncentrací tak, že tvoří tzv. vodní květy, další z druhů produkují toxické látky. I když jsou tyto řasy jinou skupinou z hlediska chemické struktury, než u nás známe sinice, dopady pro člověka jsou přibližně stejné,“ řekla hydrobioložka Linda Nedbalová z Katedry hydrobiologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

O řase Ostreopsis ovata je známo poměrně málo. Doposud nebyl přesně identifikován toxin, který produkuje. Poprvé byla popsána začátkem osmdesátých let 20. století. V současné době se spekuluje o vlivu globálního oteplování na šíření tohoto druhu z jižních moří do oblasti Středomoří a také o vlivu znečištění v ekosystému.

V červenci 2005 muselo být kvůli této chaluze na několik dní uzavřeno pobřeží v délce 15 kilometrů u Janova na severu Itálie a stovka lidí byla hospitalizována.