Putin pojede na olympiádu do Pekingu

Moskva - Vladimir Putin se zúčastní slavnostního zahájení olympijských her v Pekingu.  Ruský premiér se tak připojí ke světové politické elitě, která už potvrdila svou účast na ceremoniálu. Osmého srpna se do Pekingu podívají i americký prezident George Bush nebo jeho francouzský protějšek Nicolas Sarkozy. Politici svoji návštěvu olympiády doplní i o různá politická jednání. S kým se setká Putin, se zatím neví.

Mluvčí ruského prezidenta Medveděva své plány ohledně olympiády zatím nepotvrdil. Na olympiádu určitě nepojede britský premiér Brown, německá kancléřka Merkelová nebo polský premiér Tusk. Jako důvod vesměs uvedli, že pekingské hry bojkotují kvůli nedodržování lidských práv v Číně.

Pokud jde o oficiální českou účast, premiér Mirek Topolánek se rozhodl, že se letních olympijských her v Pekingu zúčastní. Nepojede na jejich slavnostní zahájení 8. srpna, ale 13. srpna odletí podpořit české sportovce. V Číně zůstane zhruba tři dny. Do Číny ale jede na pozvání Českého olympijského výboru, čínské pozvání nadále odmítá.