Pomoc obětem cyklonu v Barmě bude stát miliardu dolarů

Singapur - Obnova Barmy po květnovém cyklonu Nargis bude vyžadovat humanitární pomoc ve výši nejméně jedné miliardy dolarů, tedy asi 14,5 miliardy korun. Výše částky vychází ze zprávy Organizace spojených národů, která byla dnes zveřejněna na zasedání Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN). Finanční obnos přitom zajistí základní životní podmínky pro více než dva miliony obětí cyklonu Nargis.

„Úkol, který máme před sebou, je skutečně enormní. Jeho splnění bude vyžadovat mnoho času a úsilí,“ řekl k obnově katastrofou poničených oblastí Barmy generální tajemník ASEAN Surin Pitsuwan. Dodal, že cyklon celkově způsobil škody v odhadovaném rozsahu čtyř miliard dolarů, tedy šedesáti miliard korun. Mezinárodní společenství proto Barmě koncem května slíbilo pomoc ve výši 201 milionů dolarů, náměstek generálního tajemníka OSN pro humanitární záležitosti John Holmes vyzval počátkem července ke zvýšení zahraniční pomoci na 482 milionů dolarů (sedm miliard korun).

Zahraniční dárci podmiňují poskytnutí pomoci Barmě tím, že tamější vojenská junta zajistí mezinárodním humanitárním pracovníkům přístup do všech postižených oblastí a zabrání zneužívání nebo kradení zásilek. Holmes označil oba požadavky za oprávněné.

Junta bezprostředně po cyklonu odmítala vpouštět zahraniční humanitární organizace do země a ze své pozice ustoupila až na nátlak generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna. V médiích se rovněž objevily zprávy, že se na tržištích v Rangúnu obchoduje s balíčky zahraniční pomoci. Vládnoucí generálové také čelili obvinění, že štítky s uvedením země původu pomoci přelepovali svými jmény.

Cyklon Nargis se přehnal přes deltu řeky Iravadi a přes Rangún 2. a 3. května. Připravil o život nejméně 84.000 lidí, přes 53.000 se dosud pohřešuje. Přírodní živel také zničil na 600.000 hektarů zemědělské půdy a podle odhadů OSN se v jejím důsledku sníží očekávaný HDP Barmy v letošním roce o 2,7 procenta.

Do Barmy postižené cyklonem dorazila humanitární pomoc.
Zdroj: ČT24