Lidské oku je nejpodobnější oko karibské medúzy

Praha – Lidské oko patří mezi nejdokonalejší tělesné orgány. Jelikož každý živočich vidí jinak a zrak se tak u každého druhu vyvíjí samostatně, používají odpůrci evoluční teorie právě oko jako důkaz neplatnosti Darwinova učení. Čeští vědci zjistili, že karibská medúza čtyřhranka má oko ze všech živočichů nejbodobnější tomu lidskému.

Zrak medúzy čtyřhranky se vyvíjel nezávisle na lidském. Zjištění, které publikovali čeští vědci, zaujalo americkou akademii věd. Právě ve Spojených státech neuznává množství lidí Darwinovu evoluční teorii.

„Oni často lidské oko ukazují jako příklad něčeho tak dokonalého, co by evolucí nemohlo nikdy vzniknout, a teď tady máme malou medúzu, která s využitím stejných genů a stejných komponent vytvořila oko, které je v podstatě velmi podobné lidskému oku,“ zdůvodnil Zbyněk Kozmík z Ústavu molekulární genetiky české Akademie věd, proč je nový objev pro Američany tak zajímavý.

Medúza čtyřhranka žije v pobřežních vodách, kde loví malé korýše. Čeští vědci chtějí ve výzkumu jejího oka pokračovat. Očekávají, že by jejich zjištění mělo pomoci při hledání léků proti lidským nemocem.