Clevelandská klinika transplantuje ledviny pupíkem

Praha – První desítku vyjmutí ledvin dárcům pro transplantaci provedla clevelandská klinika. Propaguje tak jeden ze způsobů tranplantace přes přirozené tělní otvory. Tyto operace probíhají pomocí trubičky, na jejímž konci je umístěna kamera a potřebné nástroje. V případě operace přes pupík zbude po zásahu pouze čtyřcentimetrová jizva. Američané si od nové metody slibují především zvýšení počtu dárců orgánů.

Clevelandská metoda pupeční operace je ovšem podle předsedy České transplantační společnosti Štefana Vítka z Institutu klinické a experimentální medicíny natolik nová, že po deseti úspěšných operacích zatím nelze hovořit o úspěchu. Američtí vědci zatím ani nepublikovali výsledky svých výzkumů, chystají se k tomu v srpnu. Čeští pacienti si tak na její zavedení ještě počkají. Přesto je podle Vítka možné hovořit o určité revoluci.

Pupeční transplantace ledviny může znamenat zásadní zlepšení situace operovaných. „Původně chirurgové používali přímou metodu. To znamená, že z velkého řezu byla ledvina buď z předního přístupu nebo bočního přístupu vyjmuta. Ta operace je veliká a někteří nemocní mají operaci delší dobu i bolest. Asi před patnácti lety byla zavedena laparoskopická metoda, kdy byla ze čtyř až šesti vstupů ledvina laparoskpickým způsobem vyjmuta,“ uvádí Štefan Vítko.

Nová pupeční metoda počítá s použitím tenké trubičky s kamerou a potřebnými nástroji, která se dostane do těla malým otvorem na břiše. Ledvina je přímo v těle vložena do plastového sáčku a pomocí trubičky ji chirurgové vytahují řečeným otvorem. Během operace je břišní dutina naplněna oxidem uhličitým.

Operace orgánů přes přirozené tělní otvory již probíhají delší dobu, většinou se však jednalo o urologické zásahy. Jedním z dalších záměrů chirurgů je operovat tak, aby jizvy na těle vůbec nezůstaly.