Obering: Základny musíme dokončit co nejdříve

Washington - Protiraketové základny v České republice a v Polsku je třeba dokončit co nejdříve, protože Írán už nyní vlastní balistické rakety, které mohou podle amerických odhadů ohrozit značnou část Evropy. Ve Washingtonu to v pondělí večer uvedl ředitel americké protiraketové agentury (MDA) Henry Obering.

"Podle toho, co jsem viděl, je Írán schopný v tomto okamžiku zasáhnout
velkou část Evropy,„ citovala Oberingova slova agentura DPA. Rostoucí technické znalosti Íránců vytvářejí podle šéfa MDA stále větší tlak na dokončení jednání o výstavbě základny s protiraketovými střelami v Polsku a amerického radaru v Česku. “Je to jedna z věcí, o něž máme velkou starost," řekl Obering. 

Česko podepsalo s USA dohodu o umístění radaru 8. července. Dokument musí ale ještě schválit Parlament. Proti raketové základně jsou opoziční ČSSD a KSČM, výhrady k dohodě má i část zákonodárců vládní Strany zelených. Podle nejnovějších průzkumů nesouhlasí s umístěním amerického radaru v České republice 66 procent lidí. 68 procent respondentů požaduje, aby o základně rozhodli voliči v referendu. 

Polsko o umístění americké základny střel stále jedná. Varšava požaduje  za souhlas s výstavbou části protiraketového systému pomoc s modernizací armády. Premiér Donald Tusk před několika dny naznačil, že dohoda mezi Varšavou a Washingtonem by mohla být uzavřena do konce července.