Zatčení Karadžiče: Historický okamžik i dopad meče spravedlnosti

Praha/Bělehrad - Zástupci Evropské unie a Severoatlantické aliance zprávu o zatčení Radovana Karadžiče přivítali s nadšením. Evropský komisař Olli Rehn považuje Karadžičovo zadržení za důležitý posun v srbském úsilí o vstup do EU. "Je to milník ve spolupráci Srbska s Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii. Ukazuje to, že nová vláda je připravená s tribunálem plně spolupracovat."

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun označil Karadžičovo zatčení za rozhodný krok k ukončení beztrestnosti válečných zločinců z balkánských válek v 90. letech. „Je to historický okamžik pro všechny oběti, které čekaly 13 let, než se bude Karadžić zodpovídat justici,“ řekl Ki-mun.

Bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová stejně jako Pan Ki-mun pokládá zatčení Karadžiče za přelomovou událost. „Jsem velmi ráda, že k ní došlo a že za ní stojí sama srbská vláda. Pomůže to Srbsku zbavit se pověsti nespolehlivého státu,“ dodala Albrightová.

Serge Brammertz:

„Nikdo není mimo dosah práva a dříve či později budou uprchlíci předvedeni před soud.“

Podle vrchního žalobce Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii ICTY Serge Brammertze je dnešek velmi důležitý den pro oběti, které čekaly na Karadžičovo zatčení více než deset let. „Je to také důležitý den pro mezinárodní spravedlnost, protože se jasně ukázalo, že nikdo není mimo dosah práva a dříve či později budou všichni uprchlíci předvedeni před soud,“ dodal.

Aspoň vím, že je naživu, říká manželka Karadžiče

S ulehčením přivítala zprávu o zadržení i manželka Karadžiče Ljiljana. „Jsem šokovaná a zmatená. Ale aspoň vím, že je naživu,“ řekla tiskové agentuře AP.

S povděkem podle očekávání uvítali zadržení „bosenského vraha“ přeživší a matky obětí masakru ve Srebrenici, z jehož zosnování je Karadžić mimo jiné obviněn. „Čekali jsme třináct let a ztráceli naději. Nyní víme, že spravedlnost existuje,“ říká Kada Hotičová.

Podle bývalého českého ministra zahraničí Jiřího Dienstbiera je zatčení Radovana Karadžiče krokem, který přispěje ke smíru na Balkáně.

Český vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra, který se dnes v Bruselu účastní zasedání unijních ministrů zahraničí, řekl, že zatčení Karadžiče je ukázkou toho, že nová srbská vláda skutečně vládne a cítí se silná. „Zločinec je konečně tam, kde má být, předveden, zatčen… Myslím si, že to výrazně posouvá srbské perspektivy směrem k Evropské unii,“ řekl Vondra.

Pro Srby je hrdina i vrah

Srbský ministr zahraničí Vuk Jeremić dnes v Bruselu zatčení Karadžiče
označil za součást cílevědomého evropského programu své vlády a zdůraznil, že to jeho vláda s evropskou perspektivou Srbska myslí velmi vážně.

Ne všichni ale považují zavčení jednoho z nejhledanějších mužů světa za pozitivní zprávu. "Karadžić je srbský hrdina; jeho zadržení vyvolá silný odpor," myslí si představitel Srbské radikální strany Aleksandar Vučić. Heslo, že Karadžić je hrdina, provolávali i srbští nacionalisté, kteří
se shromáždili před bělehradskou věznicí, do které byl Karadžić převezen.