Startuje soutěž o podobu českého pavilonu na Expu 2010

Praha - Kancelář generálního komisaře pro Expo 2010 dnes vyhlásila hlavní výběrové řízení na ztvárnění české expozice na světové výstavě v Šanghaji v roce 2010. Tématem výstavy je Lepší město - lepší život. Předpokládaná hodnota zakázky je 185 milionů korun.

Autor českého pavilonu bude mít za úkol ztvárnit českou expozici na téma Plody civilizace. „Výstava by měla dokonale reprezentovat Českou republiku. V zadání pro tvůrce je návrh expozice, vestavba a opláštění pavilonu,“ sdělil generální komisař účasti ČR na EXPO 2010 Pavel Antonín Stehlík.

Vystavovatelé nestaví vlastní pavilon, ale pouze oplášťují halu, kterou si pronajmou od organizátorů. Uvnitř pavilonu by se měly nacházet kromě vlastní expozice i restaurace, obchod, multimédia a prostor pro propagaci podnikatelských subjektů.

Důraz v expozici má být kladen na současnost země, nikoli na historii. Česko se v Číně chce představit jako moderní, vyspělá a prosperující země, atraktivní turistická destinace i zajímavý investiční prostor.

Kromě samotné výstavy bude připraven i doprovodný program nazvaný Perly České republiky. „Perly se musí vylovit, takže jsme nyní zahájili proces lovení perel. Prezentovány budou například výsledky výzkumu s nanovlákny, léky proti AIDS nebo protipovodňový systém Prahy,“ konkretizoval Stehlík.

Český pavilon bude mít rozlohu 2000 metrů čtverečních a na účast na výstavě je vyčleněno 530 milionů korun. Už koncem května bylo představeno logo národního zastoupení na Expu.

Dosud největší úspěch v historii výstav Expo zaznamenalo Česko v roce 1958 v Bruselu. Tehdejší československá expozice byla umístěna ve střízlivé budově ve tvaru obráceného písmene L složeného ze tří krychlí bez oken. Pavilon byl obložen žlutými deskami, zdobenými mozaikou z jantarového skla, za ním stála polokruhová restaurace Praha. Expozice v celkovém hodnocení získala nečekaně nejvyšší cenu, Zlatou hvězdu, a desítky dalších ocenění.