Slovenští učitelé chtějí zrušit ypsilon

Bratislava - Na Slovensku se v poslední době rozvířila debata na téma pravopisu. Někteří učitelé se zasazují o zrušení ypsilonu a chtějí se vrátit k fonetickému principu psaní. Jejich hlavním argumentem je ušetření námahy a neschopnost dětí se správně pravopis naučit. Šance na prosazení změny jsou však považovány za minimální.

Učitelé i někteří jazykovědci tvrdí, že ve slovenštině se už dávno setřel rozdíl mezi vyslovováním měkkého i a tvrdého ypsilonu. Zrušení ypsilonu by bylo podle nich jen návratem před kodifikaci slovenského jazyka v roce 1843 Ludovítem Štúrem.

Úřady se k žádosti učitelů zatím nevyjádřily, ale někteří jazykovědci jsou pro zrušení ypsilonu. Podle výsledků různých nezávazných anket si ovšem Slováci pravopis bez ypsilonu nedokáží představit.

„Myslím, že to není dobrý nápad a zejména se mi nelíbí argumentace, že žáci jsou neschopní se pravopis správně naučit. Celé generace se to mohly naučit a jistě to zvládne i ta dnešní,“ říká ředitel Ústavu pro jazyk český Karel Oliva.