Obama v Iráku: Potřebujeme politické, ne vojenské řešení

Bagdád/Ammán - Kandidát na amerického prezidenta za demokraty Barack Obama ve své cestě po Blízkém východě dnes druhým dnem pokračuje v návštěvě Iráku. Zde zopakoval svou vizi stáhnout americká vojska z Iráku do dvou let. Zároveň prohlásil, že se v zemi podařilo dosáhnout pokroku v bezpečnostních otázkách a teď je třeba Iráku pomáhat politickými a diplomatickými prostředky. Politickou dohodu prý brzdí trvající neshody mezi iráckými sunnity a šíity.

V Ammánu na první tiskové konferenci během své cesty Obama prohlásil, že jeho cílem bude v případě zvolení dosáhnout toho, aby američtí vojáci byli staženi z bojových operací v Iráku do 16 měsíců. Američané mají v současnosti v Iráku na 150 000 mužů a žen. Vojenská řešení situace je podle demokratického kandidáta potřeba ukončit. „Je tam (v Iráku) bezpečnostní pokrok, ale teď potřebujeme politické řešení,“ shrnul své poznatky z cesty.

Politický proces v Iráku podle něj brzdí především trvající nedůvěra mezi sunnitskými a šíitskými politiky a kmenovými vůdci. „Panuje mezi nimi nedůvěra a američtí vojáci jsou považováni za nelepší prostředníky řešení neshod. Americká vláda ani armáda tam ale nemohou být věčně, takže je pro obě strany důležité, aby se vypořádaly s tímto napětím,“ řekl Obama.

Obama ve své cestě nemá žádný politický mandát, a proto s představiteli irácké vlády nemůže vyjednávat konkrétně. Přesto mluvčí irácké vlády Alí Dabbagh informoval, že se představy tamního kabinetu a demokratického kandidáta v podstatě shodují. Irácká vláda by prý byla ráda, kdyby zahraniční vojska zemi opustila do konce roku 2010, jestliže to bezpečnostní situace umožní. Obama by v případě zvolení do úřadu nastupoval v lednu 2009 a odchod vojsk z Iráku by chtěl v tom případě ukončit do léta 2010.

Barack Obama

„Situace v Afghánistánu je nebezpečná a neléhavá.“

Obamova návštěva Iráku pokračuje dnes druhým dnem, v pondělí jednal v Bagdádu s nejvyššími představiteli. Svou cestu po Blízkém východě zahájil v sobotu v Afghánistánu a dnes také upozornil, že právě sem se musí koncentrovat hlavní síly Američanů. Situaci v zemi označil za „nebezpečnou a naléhavou“. Al-Káida podle něj na afghánsko-pákistánské hranici ohrožuje Afghánce i Pákistánce a chystá další útoky na USA.

Obama ve své cestě po Blízkém východě bude pokračovat i v následujících dnech. Zítra navštíví Jordánsko, poté Izrael a palestinská území. Následovat bude i návštěva tří evropských metropolí. Zavítá do Berlína, Paříže a svou cestu ukončí v Londýně.