Chávez jednal s Medveděvem, chce od Ruska zbraně

Moskva - Svrchovanost, ohrožovanou Spojenými státy, zaručí Venezuele spojenectví s Ruskem. Po svém příletu do Moskvy to dnes prohlásil venezuelský prezident Hugo Chávez, známý jako zapřisáhlý nepřítel USA. Jeho ruský protějšek Dmitrij Medveděv zase označil Venezuelu za nejdůležitějšího ruského partnera v regionu, který Spojené státy tradičně považují za sféru svých zájmů. Od návštěvy vůdce latinskoamerické radikální levice se očekává mimo jiné uzavření nových zbrojních kontraktů.

Podle venezuelských zdrojů chce Caracas v Moskvě koupit až 20 raketových systémů země-vzduch Top-M1 a tři ponorky na diesloelektrický pohon třídy Varšavjanka, v klasifikaci NATO známé jako Kilo. Celková hodnota tohoto kontraktu má přesáhnout miliardu dolarů. Ve hře jsou prý ale i další zbraně. Státní agentura vyvážející zbraně Rosoboronexport se k těmto úvahám nevyjádřila.

Chávez, který do Moskvy v posledních letech zavítal už pošesté, vyřídil novému ruskému prezidentovi pozdravy od kubánského vůdce Fidela Castra. Setkal se také se „svým přítelem“ Vladimirem Putinem, který z čela státu přešel v květnu do čela vlády. Premiérův mluvčí Dmitrij Peskov uvedl, že vojenská jednání pokračují.

V posledních letech podle agentur Rusko do Venezuely prodalo zbraně za 3,5 miliardy dolarů (více než 52 miliard Kč). Mezi nimi 24 bojových stíhaček Suchoj, 50 bitevních vrtulníků a 100 000 kusů samopalů Kalašnikov. Chávez mohutné zbrojení odůvodňuje tím, že Spojené státy prý chystají invazi do Venezuely. Washington to však popírá.

Chávez s Medveděvem se dnes shodli na posílení spolupráce v energetice. Obě země jsou významnými vývozci ropy a plynu na světový trh. Podle ruského prezidenta stále zůstává aktuální idea založit organizaci zemí vyvážející zemní plyn. Oba prezidenti se zúčastnili podepsání dohod mezi ruskými koncerny Gazprom, Lukoil a TNK-BP a venezuelskou státní firmou POVSA o těžbě na nových ropných polích a o zkoumání zásob plynu ve Venezuele.