Čína během olympiády umožní v Pekingu demonstrace

Peking - Zástupci přípravného výboru her dnes oznámili, že Čína v době konání olympijských her umožní v Pekingu uspořádat demonstrace, pro které budou vyhrazeny tři městské parky. Dosud přitom čínská vláda jakékoli protesty během her odmítala. Mezinárodní organizace pro lidská práva však považují nové opatření za nedostatečné, protože všichni demonstranti budou muset předem žádat o povolení.

„Vybrali jsme konkrétní oblasti, kde budou protestující moci vyjádřit svůj osobní názor,“ prohlásil bezpečnostní ředitel přípravného výboru her Liou Šao-wu a dodal, že všechny oblasti jsou v majetku města a blízko olympijských sportovišť.

Mezinárodní organizace pro lidská práva však považují umožnění předem ohlášených demonstrací pouze za kosmetickou změnu. „Vytvoření 'protestních zón' pro demonstranty neznamená, že se respektuje právo na demonstraci. V této situaci jde (úřadům) především o kontrolu, teprve potom o práva,“ konstatoval Nicholas Bequelin z organizace Human Rights Watch.

Čínská vláda dosud jakékoli demonstrace v době olympiády odmítala. Obávala se totiž, že by protesty narušily obraz harmonické čínské společnosti, který chtějí úřady vytvořit. Čínská policie také začala před hrami zatýkat známé domácí disidenty a vláda zpřísnila pravidla pro udělování víz, aby zabránila přílivu zahraničních aktivistů.