Italský Senát jednomyslně schválil smlouvu o reformě EU

Řím - Italský Senát dnes jednomyslně schválil novou smlouvu EU, která předpokládá reformu unijních institucí po rozšíření unie na východ. O smlouvě bude v Itálii ještě nejspíše přístí týden hlasovat Poslanecká sněmovna a prakticky nikdo nepochybuje o jejím souhlasu. Její předseda Gianfranco Fini totiž minulý týden v Římě ujistil předsedu Evropské komise Josého Barrosa, že italský parlament schválí dokument ještě před letními prázdninami, tedy do konce července.

Italský ministr zahraničí Franco Frattini označil souhlas všech senátorů za „skvělý úspěch“. „Tato smlouva neřeší problémy EU, ale umožní Evropské unii se rychleji rozhodovat. Výzva (k činnosti) začne dnem, kdy lisabonská smlouva vstoupí v platnost,“ prohlásil šéf diplomacie. 

Aby smlouva nabyla platnosti, musí ji odsouhlasit všichni členové EU. Další osud dokumentu je proto nejistý poté, co jej v červnovém referendu odmítli Irové, jejichž země musela jako jediná na základě své ústavy přistoupit k plebiscitu. Francie jako nynější předsednická země EU však věří, že po ratifikaci všemi ostatními členskými státy najde Dublin řešení, jak dokument nakonec také schválit.

Smlouvu již totiž schválily parlamenty třiadvaceti členských zemí unie a Brusel očekává, že smlouva získá souhlas zákonodárců i v posledních třech zemích - Itálii, Švédsku a Česku.

Zatímco v Itálii a Švédsku se zvláštní problémy neočekávají, v České republice se čeká na názor ústavního soudu a zákonodárci budou o smlouvě hlasovat teprve poté, co soud zveřejní svůj nález. Prezident Václav Klaus navíc po irském odmítnutí s pokračováním ratifikace lisabonské smlouvy nadále nesouhlasí a ani v českém parlamentu nemá smlouva podle všeho jistou potřebnou většinu.