Elektrický paralyzér v Kanadě znovu zabíjel

Ottawa - V kanadském Winnipegu zemřel v úterý v noci sedmnáctiletý mladík poté, co ho policista zasáhl takzvaným taserem. Ten zasaženého paralyzuje pomocí silného elektrického výboje. U některých lidí může vyvolat srdeční arytmii a někdy infarkt. Kanadská policie čelí kvůli používání taserů velké kritice. Od loňského října kvůli němu totiž zemřelo už několik lidí. Jsou součástí výbavy také českých policistů. OSN loni označila jejich používání za formu mučení.

Mladík se údajně vloupal ve Winnipegu do auta, které vykradl. Byl však spatřen dvěma lidmi, kteří ho pronásledovali a pak zavolali policisty. Podle mluvčí policie zasáhli muži zákona proti mladíkovi taserem poté, co nereagoval na výzvy, aby odhodil nůž. Mladík byl pak v kritickém stavu odvezen do nemocnice, kde v úterý v noci místního času zemřel.

Kanadská policie je pod drobnohledem médií a veřejnosti kvůli používání taseru od loňského října, kdy kanadský policista zasáhl na letišti ve Vancouveru paralyzérem proti čtyřicetiletému polskému přistěhovalci, jenž několik hodin poté zemřel. Od té doby v Kanadě použití paralyzéru zabilo několik dalších osob.

V červnu kanadská policie přislíbila, že používání elektrických paralyzérů omezí. Reagovala tak na zprávu úřadu pro dohled nad kanadskou federální policií, podle níž policisté používají taser příliš často. Úřad zároveň pohrozil, že zbraň zakáže, pokud ji ochránci pořádku nebudou používat přiměřeně a jen ve výjimečných případech.