Francie se zbavila 35hodinového pracovního týdne

Paříž - Francouzským parlamentem prošel zákon, který firmám umožňuje zbavit se 35hodinového pracovního týdne, zavedeného před deseti lety socialistickou vládou. Prezident Nicolas Sarkozy ho označoval za katastrofu pro francouzskou konkurenceschopnost. Nový zákon sice zákonnou 35hodinovou pracovní dobu zachovává, ale zaměstnavatelé budou moci uzavírat s odbory či zástupci zaměstnanců individuální smlouvy o pracovní době i přesčasech. Dolní komora parlamentu schválila zákon už počátkem července.

Zkrácení pracovního týdne z 39 hodin na 35 bylo evropským unikátem z dílny socialistické vlády Lionela Jospina, který tak chtěl bojovat proti nezaměstnanosti. Podle agentury Reuters bylo toto opatření mezi francouzskými pracujícími velmi oblíbené, protože z nich udělalo evropské dovolenkové rekordmany. V zemi galského kohouta měli volno 37 dní v roce - na rozdíl od sousedního Německa, kde to je o deset dní méně.

Podle Státního statistického úřadu zákon umožnil v letech 1998 - 2002 vytvořit 350 000 pracovních míst, ovšem za cenu státní pomoci podnikům ve výši miliard eur. Sarkozy zákon už od své prezidentské kampaně označuje za všeobecnou katastrofu pro francouzskou ekonomiku.