Oheň na Rhodosu je již částečně pod kontrolou, jeho strůjce dostal 4 roky

Rhodos (Řecko) - Řeckým hasičům se dnes ráno částečně podařilo dostat pod kontrolu oheň, který od úterý sužuje ostrov Rhodos v Egejském moři. Kvůli jeho založení již tamní soud poslal na čtyři roky do vězení jednašedesátiletého muže, který navíc musí zaplatit pokutu 15 tisíc eur (354 tisíc korun). Čeští turisté, kteří se kvůli požárům z ostrova nemohli dostat, už odletěli do České republiky. Pro skupinku asi 60 lidí, kterou zablokoval oheň v oblasti Lardos, kde úřady zakázaly přepravu mezi jižní a severní částí ostrova, se podařilo najít alternativní cestu na letiště až včera večer.

„Situace je o něco lepší, stále ale zůstává velmi nebezpečná. Masivně teď nasazujeme hasičská letadla a vrtulníky,“ řekl dnes řeckému rozhlasu zástupce prefekta Rhodosu Fotis Chadzidiakos. Podle posledních odhadů oheň na ostrově sežehl okolo šesti tisíc hektarů piniových a cypřišových lesů a zemědělské půdy. Turistické zóny na Rhodosu, kam ročně směřuje nespočet zahraničních návštěvníků, živel naštěstí přímo neohrožuje.

V pátek večer úřady z bezpečnostních důvodů evakuovaly na dva tisíce turistů ze tří hotelů z jihovýchodního pobřeží Rhodosu a přestěhovali je do jiných zařízení v sousedním letovisku především kvůli kouři vycházejícímu z ohně. Podle Chadzidiakose v nebezpečí života nebyli. „Větry přinášely do tohoto regionu husté kouřové zplodiny. Několik lidí mělo dýchací obtíže,“ vysvětlil zástupce prefekta.

Mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura informoval, že všichni evakuovaní čeští turisti se během dnešního dopoledne vrátili zpět do svých původních hotelů. Vzduch v letoviscích zasažených kouřem se podle něj již pročišťuje a oheň je lokalizován v horách v dostatečné vzdálenosti od rekreačních oblastí.

Za založení požáru z nedbalosti mezitím soud na Rhodosu potrestal čtyřmi roky vězení a pokutou 15 tisíc eur muže z obce Laerma, který se v úterý snažil spálit na svém pozemku podrost, čímž podle soudu způsobil mohutný požár.

Kromě ostrova zuří požár i na pevnině u řecké metropole Atén. Na pomoc řeckým hasičům vyslaly své letouny Francie, Itálie a Kypr.

Hořící porost na řeckém ostrově Rhodos
Zdroj: ČT24