Situace na Slovensku se uklidnila, lidé likvidují následky povodní

Košice - Povodňová situace na východním Slovensku se již uklidnila, regionu se vyhnuly větší srážky a hladiny řek začaly klesat. V postižených obcích se dnes pokračovalo v odstraňování následků záplav, za pomoci těžké techniky se obnovovala koryta potoků, uvolňovaly zatarasené cesty a hasiči čerpali vodu ze zaplavených domů. Obec Čirč se rozloučila se dvěma oběťmi povodní.

Podle povodňové komise v Bardejově bylo vyřešeno zásobování nedostupných obcí Livov a Livovská Huta. Do obcí třikrát denně přijíždí těžký transportér a v odlehlé obci Livovská Huta armáda zabezpečila rádiové spojení. V Košickém kraji klesla i hladina řeky Uh, na níž se očekávala záplavová vlna z Ukrajiny, která zatím nepřišla.

V obci Čirč, která patří k nejhůře postiženým místům nynějších povodní, byly dnes pohřbeny dvě oběti katastrofy. V obci na hodinu ustal hukot těžkých mechanismů, s jejichž pomocí se již čtvrtý den pracuje na obnově koryta místního toku a staví se provizorní cesty. Pomáhají zde i hasiči ze Žiliny a z Polska, kteří neustále odsávají vodu ze zaplavených domů, armáda a na místo také dorazila i humanitární pomoc.

Podle Slovenského hydrometeorologického ústavu bude nestálé počasí na východním Slovensku i v neděli. Vyskytnout se znovu mohou i místní bouřky.

Charita Česká republika vyhlásila sbírku na pomoc východnímu Slovensku postiženému záplavami. Výtěžek chce organizace podle jejího tiskového mluvčího Jana Oulíka použít hlavně na nákup dezinfekce, nářadí a přikrývek. Obětem záplav chce také zajistit dodávky pitné vody, trvanlivých potravin a zabezpečit lidem provizorní přístřeší. Charita chce na Slovensko také zapůjčit vysoušeče, které používala při povodních v České republice v roce 2002.