Osm unesených cizinců z tankeru v Nigérii bylo propuštěno

Lagos - Osm zahraničních pracovníků, kteří byli uneseni v sobotu nad ránem z lodi plující v pobřežních vodách Nigérie, jejich únosci večer téhož dne propustili. Podle Reuters jsou propuštění lidé ruské, lotyšské a litevské národnosti. Mluvčí nigerijské armády uvedl, že únosci osvobodili rukojmí dobrovolně a zřejmě bez vyplacení výkupného, bližší informace o pachatelích nejsou známy. Dalších osm lidí zajatých od čtvrtka v Nigérii se však zatím podle agentury Reuters na svobodu nedostalo.

Hlavní povstalecká organizace v oblasti, Hnutí za osvobození delty Nigeru (MEND), se k odpovědnosti za únosy nepřihlásila. MEND se přitom často uchyluje k únosům zaměstnanců ropných společností a útokům na jejich zařízení. Snaží se tak dosáhnout propuštění vězněných vůdců a finančního vyrovnání za údajné škody, jež působí těžba ropy v této surovinově bohaté oblasti.

Jiné únosy v deltě řeky Nigeru jdou na vrub místním kriminálním gangům, které využívají chaotické bezpečnostní situace v oblasti ke krádežím ropy a únosům podnikatelů, místních politiků a cizinců za výkupné. Za poslední dva roky tak bylo zajato více než 200 cizinců, ale téměř všichni byli po zaplacení výkupného bez újmy na zdraví propuštěni na svobodu.