Ukrajina se topí: 13 mrtvých, 20 tisíc domů pod vodou

Kyjev - Silné bouře a povodně, které v uplynulých čtyřech dnech zasáhly západní oblasti Ukrajiny, si vyžádaly životy již třinácti lidí, včetně pěti dětí. Nejméně dvě další osoby jsou stále pohřešovány a z postižených oblastí jsou hlášeny také značné materiální škody. Nepřetržité deště způsobily zaplavení více než 20 tisíc domů. Více než 8 tisíc osob muselo být evakuováno a tisíce dalších jsou prý i nadále v nebezpečí, protože voda i dnes stoupala.

Přes 1400 kilometrů dlouhá řeka Dněstr se na mnoha místech vylila z břehů a zaplavila velké množství vesnic, poškozeny byly také desítky mostů a stovky kilometrů silnic. Ve čtyřech regionech západní Ukrajiny byly přerušeny dodávky elektrické energie. Podle ukrajinské vlády dosahují škody způsobené povodněmi až 100 milionů eur (asi 2,4 miliardy Kč).

Do postižených oblastí odcestovali ukrajinský prezident Viktor Juščenko i předsedkyně vlády Julija Tymošenková, aby se na místě seznámili se situací. Vicpremier Oleksandr Turčynov prohlásil, že „Ukrajina nic podobného za posledních sto let neviděla“.

S následky záplav bojuje také sousední Moldavsko a separatistická Podněsterská republika.