Šílený střelec v americkém kostele zabil dva lidi a dvě desítky zranil

Knoxville (USA) - Dva lidé zemřeli a dvě desítky dalších byly dnes zraněny, z toho pět těžce, při střelbě v kostele v americkém městě Knoxville ve státě Tennessee. Policie střelce zatkla a vyslýchá ho.

Střelcem je osmapadesátiletý Jim Adkisson. V neděli vešel do kostela v době dětského představení a několikrát vystřelil z brokovnice, než ho návštěvníci přemohli. Na místě zabil šedesátiletého technického pracovníka kostela, jednašedesátiletá žena podlehla v noci svým zraněním v místní nemocnici. Další dvě desítky lidí střelec zranil, většina z nich však byla po ošetření z nemocnice propuštěna. Hospitalizováno stále zůstává pět lidí, jejichž stav je podle agentur kritický.

Motiv střelby policie zatím nezná. Kostel patří unitářské církvi, která se zasazuje i za práva rasových menšin, žen a homosexuálů. Vyšetřovatelé se kloní k verzi, že šlo o čin z nenávisti. To potvrzují i svědci, podle nichž Adkisson před střelbou cosi vykřikoval.

Podobné ozbrojené útoky nejsou ve Spojených státech výjimečné. Ve čtvrtek zranil střelec na vysoké škole ve Phoenixu tři studenty, z toho dva těžce. Koncem června zabil po hádce s nadřízeným zaměstnanec továrny na středozápadě USA čtyři kolegy a následně i sebe.