V Peru zatkli 58letého Čecha, který pašoval sedm a půl kilo kokainu

Lima - Peruánští policisté zatkli 58letého českého občana, který chtěl propašovat 7,5 kilogramu kokainu do Španělska. Podle agentury EFE se jedná o šedesátiletého muže jménem Karl Karel, který se drogy pokoušel převézt v kufru s falešným dnem. Za převoz zásilky do Madridu měl od překupníků dostat 6 000 dolarů (asi 90 000 korun). České ministerstvo zahraničí informaci potvrdilo s výhradou, že jméno uvedené agenturou není pravdivé.

O zatčení pašeráka s českým pasem a poněkud nečesky znějícím jménem informovala EFE i v dubnu, tenkrát se ale její informace nepotvrdily. Nepravdivou zprávu později dementovalo velvyslanectví ČR v Peru. To i nyní uvedlo, že o zadržení českého občana nemá informace.

Na pokus pašovat drogy z Latinské Ameriky však obecně doplácí mnoho Čechů a Češek. Jen za poslední roky tu bylo zatčeno několik desítek českých občanů. Vůbec nejvíce právě v Peru, kde podle českého ministerstva zahraničí jen během loňské turistické sezony policie odhalila osm českých pašeráků.

Česká diplomacie v podobných případech opakovaně varuje před aktivitami organizovaných skupin, které se pro transport drog snaží najmout kurýry. Na řádově desetitisícový výdělek se zpravidla nechávají nalákat mladí lidé bez zkušeností, často s nižším vzděláním a z menších měst nebo vesnic. Těm v případě odhalení hrozí velmi přísné tresty až několikaletého vězení, v Peru to bývá kolem šesti let za mřížemi.