Ruská expedice na dně Bajkalu, o rekord v ponoru ale nejde

Bajkal - Zkoumat ekosystém Bajkalu budou v příštích měsících ruští vědci, kteří dnes sestoupili na dno nejhlubšího jezera na světě ve dvou malých ponorkách. Agentura ITAR-TASS zároveň oznámila, že sestupem do hloubky 1680 metrů byl uskutečněn světový rekord v ponoru ve sladké vodě. Ve dvou speciálních miniponorkách sice Rusové sestoupili na dno jezera Bajkal, ale nakonec se ukázalo, že se jim podařilo překonat hloubku "pouhých" 1580 metrů a o rekordu tedy nemůže být řeč. I přesto jde o jeden z nejhlubších ponorů, jaký se kdy odehrál ve sladké vodě.

Chyba v původně oznámené hloubce ponoru, označené za světový hloubkový rekord ve sladké vodě, podle ruských vědců vznikla kvůli poruše hydrolokátoru. 

Sestup Rusové uskutečnili ve dvou ponorkách Mir-1 a Mir-2, v každé se třemi lidmi na palubě. Vědci hned v úvodu expedice informovali, že jezero je zřejmě o více než padesát metrů hlubší než se dosud předpokládalo. „Chceme zkoumat a pozorovat Bajkal, abychom mohli přispět k jeho zachování,“ řekl před ponorem šéf expedice Artur Čilingarov. Dosud uváděná největší hloubka Bajkalu je 1637 metrů.  

Ruští vědci chtějí v příštích měsících uskutečnit desítky ponorů na dno Bajkalu. Budou ze dna jezera odebírat vzorky a zjišťovat výskyt neznámých živočišných druhů, zásob plynu, nebo dokonce i ropy. Bajkal se podle agentury tímto způsobem ještě nezkoumal. Doposud se výzkum omezoval většinou na hloubku několika set metrů. „Dno jezera je písčité. Kvůli zvířeným oblakům písku jsme dole skoro nic neviděli,“ uvedl člen posádky a zástupce vedoucího expedice Anatolij Sagalevič.

Čilingarov vedl v roce 2007 široce medializovanou operaci v Severním ledovém oceánu, při níž v hloubce více než 4200 metrů umístěna ruská vlajka vyrobená z titanu. Ruská arktická expedice tehdy jako první na světě dosáhla mořského dna na severním pólu. Nyní míří ještě dál: „Náš příští cíl je potopit se do Mariánského příkopu v Tichém oceánu, nejhlubšího místa na zemi.“

Bajkal je nejhlubší a nejstarší jezero na naší planetě, jeho věk se uvádí 25 milionů let. Pokrývá rozlohu 31 492 čtverečních kilometrů. Vlévá se do něho 365 velkých i malých řek a vytéká pouze řeka Ankara. Žije v něm více než 2600 živočišných a rostlinných druhů, přičemž 70 procent z nich se vyskytuje právě jen v Bajkalu. Jezero obsahuje 20 procent světových zásob sladké vody. V roce 1996 byl zapsán na seznam světového dědictví UNESCO.