Zákaz kouření v Berlíně a Bádensku-Württembersku je protiústavní

Karlsruhe (Německo) - Německý ústavní soud rozhodl, že zákaz kouření zavedený v Berlíně a Bádensku-Württembersku je protiústavní. Stížnost podali majitelé tamních restaurací s tím, že omezuje svobodu jejich podnikání. Protikuřácká nařízení nicméně prozatím zůstávají v platnosti. Do konce roku 2009 ale musí zákonodárci vydat nové, ve shodě s ústavou. Kouřit se ale s okamžitou platností smí ve všech hospodách, které jsou menší než 75 čtverečních metrů a které mají jen jednu místnost. Toto rozhodnutí je průlomové i pro ostatní spolkové země, kde podobné zákazy platí.

Hospodští chtěli místo zákazu dosáhnout pro malé pivnice zvláštního označení. Cítili se kvůli výjimkám pro velké restaurace ohroženi.

Každá spolková země má své vlastní protikuřácké zákony. Například v Bavorsku platí úplný zákaz kouření v restauracích. Na celém území Německa si kuřáci nesmějí zapálit například na nádražích nebo státních úřadech. Zákaz kouření na veřejnosti platí v Německu od 1. ledna 2008 již ve všech spolkových zemích, přičemž právě v Bavorsku jsou restrikce nejrozsáhlejší.

„Německo má jeden centrální zákon na ochranu nekuřáků, který reguluje kouření zejména ve státních budovách, školách a dalších zařízeních. Co se týče restaurací, tak každá ze spolkových zemí zvolila svou cestu a svůj zákon. Ústavní soudci se vyjádřili právě k tomu, že pro některé podnikatele může být diskriminující onen rozdíl,“ upřesňuje místopředseda Výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Boris Šťastný (ODS).

„Rozsudek je velmi dobrým základem pro moudré řešení,“ domnívá se poslanec za vládní sociální demokraty (SPD) Lothar Binding. Jako iniciátor protikuřáckého zákona doufá, že konečně vznikne jednotný zákon, který bude platit ve všech spolkových zemích bez výjimek.

Různé jsou i postihy za nedodržování zákazu. Pokutu až 100 eur (2 800 korun) může zaplatit sám kuřák, ale až 1 000 eur ten, kdo mu kouřit v místě zákazu dovolí. Podobný postih tak může čekat třeba taxikáře. Změnil se také zákon na ochranu mládeže. Zatímco dříve si mohli cigarety koupit i nezletilci od 16 let, nyní se hranice v Německu zvyšuje na 18.

V posledním čtvrtletí roku 2007 se kvůli zákazu kouření snížil obrat hospod a diskoték o celých čtrnáct procent. Naproti tomu v Porýní-Westfálsku, kde v tu dobu zákon ještě neplatil, klesl v průměru o osm procent. Ale i restaurace si stěžují na úbytek hostů. Ze zemí, kde si na tabáku nikdo nepochutná, hlásí restauratéři pokles o 6,3 procenta, v ostatních spolkových státech jen o 5,4 procenta.

V nějaké podobě funguje omezení kouření v každé zemi Evropské unie. V roce 2004 začali s naprostým zákazem kouření v restauracích Irové, postupně se přidaly severské země a Británie, pak země jižní Evropy. Od letošního ledna platí zákaz i ve Francii a od července také v Nizozemsku.

Hlavním důvodem, proč země přistupují k zákazu kouření na veřejnosti, je nedávno opět výzkumem potvrzené riziko pasivního kouření. Jeden z protiargumentů restauratérů - klesání návštěvnosti a zisků - se nakonec nepotvrdil. V zemích, kde zákaz platí nejdéle, se naopak dlouhodobě zisk zvyšuje.

Kuřáci s napětím sledovali v televizi rozhodnutí soudu

Zasedání, na kterém německý ústavní soud rozhodoval o právu zapálit si v restauraci, přenášelo v přímém přenosu několik televizí. Usnesení soudců vyvolalo u řady Němců neskrývané nadšení. „Jsme dospělí a víme, že kouření je škodlivé. Přesto kouříme dál. A teď k tomu zase máme oficiální svolení,“ raduje se jeden z přihlížejících.

Pro zapřisáhlé kuřáky ale nemusí dnešní rozhodnutí nutně znamenat dobrou zprávu. Soudcům se sice nelíbí nerovné podmínky podnikatelů v pohostinství, potřebu regulovat kouření na veřejných místech ale nijak nezpochybnili. Ochrana zdraví lidí, včetně ochrany před následky pasivního kouření, patří podle soudu k nejvyšším společenským hodnotám.

Kouření v restauracích a barech
Zdroj: ČT24