Britsko-singapurský tým představil lék na Alzheimerovu chorobu

Londýn/Singapur - Nový lék s velkou pravděpodobností významně pomůže v boji proti degeneraci mozkových buněk. Odborníci hlásí 81procentní úspěšnost ve srovnání s pacienty bez léku. Výsledky byly představeny na každoroční konferenci věnované Alzheimerově chorobě.

„Nevím, co mám dělat jako první, a co později. Být v takovémhle stavu je opravdu hrozné,“ říká 65letá Carol Dalyová, která prožívá nejhorší fázi Alzheimerovy choroby. Přestává se soustředit a ztrácí pamět, přičemž si velmi dobře uvědomuje, co se s ní děje. Nedokáže provádět ani základní úkony.

Proti Alzheimerově chorobě bere Carol dva léky. Žádný nedokáže to, co si britští vědci slibují od nového preparátu Rember. Testován byl na 321 pacientech s mírnými nebo průměrnými příznaky nemoci v Británii a v Singapuru. Po 19 měsících u 81 procent z nich nedošlo k žádnému významnému zhoršení mozkových funkcí.

„Poprvé se nám podařilo prokázat, že je možné zastavit vývoj nemoci tím, že se zaměříme na chomáče nervových vláken, které velmi pravděpodobně souvisejí s touto nemocí,“ vysvětluje Claude Wischik z univerzity v Aberdeenu. Za největší úspěch považuje případ ženy, která se po léčbě i přes pokročilé stadium nemoci dokázala vrátit k práci na počítači.

Nový lék ničí shluky proteinů, které se ukládají v mozkových buňkách a způsobují jejich nefunkčnost. Nemoc se pak projevuje postupnou demencí. V případě dalších úspěšných testů bude Rember na trhu v roce 2012.