Urovnání konfliktu v Dárfúru se opět odkládá

Chartúm - Naděje na klid v oblasti súdánské provincie Dárfúr je opět v nenávratnu. Vládní súdánská letadla bombardovala oblast i přesto, že prezident Bašír přislíbil mír a rozhovory se zdejšími protivládními rebely. Dnes navíc soud vynesl tresty smrti pro osm dárfúrských povstalců za útok, při kterém zemřelo přes 220 lidí.

Osm rebelů z Dárfúru v květnu zaútočilo na předměstí Chartúmu a zabili přes 220 osob. Za to dnes od soudu dostali trest smrti. Rozsudek podepsal už i súdánský prezident Umar Hasan Ahmad Bašír. Ten přitom v souvislosti s dárfúrským konfliktem bude před Mezinárodním soudním tribunálem čelit obvinění ze závažných zločinů - především z genocidy.

Konflikt v Dárfúru trvá už pět let. Jde o etnický střet dárfúrských povstalců, kteří se vzbouřili proti proarabské vládě. Ta se snaží rebelie potlačit. V důsledku konfliktu podle neoficiálních zdrojů zemřelo již 300 tisíc lidí, další statisíce osob ze země prchají do sousedního Čadu.

Vyřeší situaci zásah mezinárodních sil?

„V Dárfúru je to nejhorší anarchie,“ řekl ve Studiu ČT24 orientalista Petr Pelikán. Podle něj v současnosti súdánská vláda už nemá síly na to, aby konflikt urovnala. Řešením by proto mohl být zásah mezinárodních sil.   

Několik tisíc zahraničních vojáků už v oblasti působí, avšak v současnosti tento počet nestačí. Mezinárodní organizace, jako OSN a Africká unie, tak v řádu několika měsíců chtějí ze současných 9 tisíc zvýšit počet vojáků až na 26 tisíc.

V poslední době se zdálo, že dojde ke zlepšení krize v Dárfúru, když se vláda uvolila k jednáním z dárfúrskými povstalci. Ovšem poslední vývoj nasvědčuje tomu, že hovory se zřejmě dostaly opět do slepé uličky. Vláda jednak na Dárfúr opět poslala své bombardovací letouny, ale také potrestala osm povstalců za útok na Chartúm trestem smrti. Vládu by zase od dohody mohlo odradit obvinění Bašíra před mezinárodním tribunálem.

Konflikt v Dárfúru

  • vznikl v roce 2003
  • dárfúrští povstalci se vzbouřili proti údajnému útlaku proarabské vlády a zaútočili na vládní pozice v Chartúmu
  • v Dárfúru působí dvě povstalecké organizace - Hnutí pro rovnost a spravedlnost a Súdánská osvobozenecká armáda
  • vláda využila k potlačení konfliktu nevládní militantní skupinu Janjaweed, která v boji užívá kruté praktiky
  • v oblasti od té doby vládne humanitární krize
  • v důsledku konfliktu zemřelo již 300 000 lidí
  • ze země utekly miliony lidí, mnoho z nich zamířilo do sousedního Čadu
  • některé západní mocnosti označují konflikt za genocidu
  • od roku 2006 vláda s rebeli jedná
  • od července 2007 působí v Dárfúru mírové sbory OSN a Africké unie
Súdán
Zdroj: ČT24