Mikloško se nepoučil a bude znovu kandidovat na prezidenta

Bratislava - O úřad slovenského prezidenta se hodlá příští rok opět ucházet bývalý disident a konzervativní politik František Mikloško. Jeho kandidaturu ohlásila jeho nedávno vzniklá strana Konzervativní demokraté Slovenska (KDS). Podle analytiků ale Mikloško velké šance na vítězství nemá, zvlášť když parlamentní opozice postaví proti současnému prezidentovi Ivanu Gašparovičovi společnou kandidátku Ivetu Radičovou.

Favoritem voleb je Gašparovič, kterého podporuje vládnoucí levicová strana Směr. Ten se o post hlavy státu podle všeho utká právě s poslankyní Radičovou. Podle průzkumů ho podporuje 48 procent voličů, zatímco Radičovou 35 procent.

Jak uvedla slovenská zpravodajka ČT Olga Baková, opozice se zjevně nepoučila z chyb ve volbách v roce 2004, kdy se nedohodla na jediném společném kandidátovi. Právě účast Mikloška v minulých volbách, kdy kandidoval ještě za Křesťanskodemokratické hnutí (KDH), přispěla pravděpodobně k tomu, že do druhého kola tehdy nepostoupil volební favorit Eduard Kukan, čímž se cesta na hrad otevřela Gašparovičovi. Mikloško v roce 2004 získal 6,52 procenta voličských hlasů a KDH počátkem roku opustil pro neshody s vedením.

Vlastního kandidáta postaví zřejmě i další dvě vládnoucí strany. Lidová strana-Hnutí za demokratické Slovensko (LS-HZDS) uvažuje o nepolitickém kandidátovi, o funkci hlavy státu se už po dvou neúspěšných pokusech naopak nebude ucházet její předseda a expremiér Vladimír Mečiar. Slovenská národní strana (SNS) se zatím nevyjádřila

Záměr ucházet se o prezidentskou funkci už ohlásila i bývalá poslankyně Komunistické strany Slovenska Dagmar Bollová. Spekuluje se také o kandidatuře bývalého ministra vnitra Ivana Šimka anebo předsedkyně mimoparlamentního Svobodného fóra Zuzany Martinákové.