Zahajuje Rusko znovu závody ve zbrojení?

Moskva - Pro Rusko americký protiraketový štít v Česku a v Polsku zatím hrozbu nepředstavuje, v budoucnu se to ale může změnit. Nicméně Rusko je už teď připraveno USA patřičně odpovědět, napsal dnes ruský list Izvestija, považovaný za sdělovací prostředek blízký Kremlu. Washington se už s Prahou dohodl na vybudování radaru protiraketové obrany, desítku protiraketových střel si přeje umístit v Polsku. Systém má podle Američanů chránit USA a jejich spojence před případným útokem ze států, jako je Írán. Ale Rusko v něm vidí ohrožení do budoucna.

Vytváření amerického deštníku v Evropě představuje dlouhodobý proces, a proto je třeba hledat asymetrickou odpověď na odstranění této hrozby. Podle listu má Rusko dvě možnosti. Jednou jsou strategické rakety Topol-M, které na rozdíl od dřívějších ruských raket startují mnohem rychleji, a proto se dají hůře zachytit.

Ruská flotila už navíc přezbrojila všech šest jaderných ponorek typu Delta-4 na nové mezikontinentální rakety RSM-54 Siněva, které nesou dvakrát tolik hlavic, šest, než dosavadní střely.

Flotila také dostala první ze šesti raketových křižníků s 16 novými strategickými raketami Bulava, které perspektivně také mají být vybaveny hypersonickými hlavicemi jako Topol-M.

Druhou možnost podle listu představuje „nejaderná odpověď“ na protiraketový štít - Moskva se chystá u svých hranic rozmístit taktické rakety Iskander o doletu 500 kilometrů, které by z Kaliningradské oblasti byly s to zasáhnout Polsko a z Běloruska Česko.

Sestřelit velice rychlé a manévrující Iskandery je podle deníku stejně obtížné jako Topol-M. Střely mohou být vybaveny konvenční či kontejnerovou hlavicí, které zničí jakýkoliv cíl.

Dolet Iskanderů by se dal ještě prodloužit, pokud by Rusko opustilo smlouvu zakazující rozmístění raket krátkého a středního doletu (od 500 do 5 tisíc kilometrů). Pak by se v jejich dosahu ocitly i americké základny v Rumunsku, Bulharsku a sklady jaderných zbraní v Německu, uzavírá list Izvestija.