Na povrchu Saturnova měsíce Titanu byla identifikována kapalina

Washington - Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) dnes oznámil, že jedno z jezer na povrchu Titanu, největšího měsíce planety Saturn, je tvořeno kapalinou. Podle NASA jde o vůbec první nález tohoto druhu v naší solární soustavě.

Na Titanu zaznamenala kapalinu sonda Cassini a podle vědců z NASA jde o kapalné uhlovodíky. Konkrétně byla zaznamenána přítomnost etanu, který se na Zemi vyskytuje v plynném skupenství.

Zjištění, že Titan je kromě Země jediným vesmírným objektem naší sluneční soustavy, na jehož povrchu byl zjištěn výskyt kapaliny, konstatuje prohlášení, jež vydala Laboratoř proudového pohonu (JPL). Toto pracoviště je v rámci NASA pověřeno analyzováním údajů získaných sondou Cassini.

Ještě před přeletem sondy nad Titanem se vědci domnívali, že tento Saturnův měsíc pokrývají oceány metanu, etanu a dalších lehkých uhlovodíků, připomněli specialisté NASA. Nyní ale místo toho Cassini zjistil na povrchu Titanu stovky objektů podobných jezerům. „Až dosud nebylo jisté, zda tyto objekty jsou tvořeny kapalinou či zda jde o pevné útvary. Teď ale analýza v infračerveném spektru prokázala, že jde o kapalinu,“ oznamuje NASA.