V jihoturecké Antalyi hoří, popelem lehlo už 4000 hektarů

Istanbul - Čtyři tisíce hektarů porostů už zničil rozsáhlý požár na jihu Turecka. Hoří v turisticky oblíbené provincii Antalya. Úřady evakuovaly pět vesnic. Plameny se šíří hlavně kvůli silnému větru a blíží se k obydleným oblastem. Žádné oběti zatím nejsou hlášeny. Čeští turisté, kteří jsou v oblasti na dovolené, nejsou ohroženi.

„Zatím nemáme žádné informace, že by požár měl ohrozit letoviska na pobřeží,“ uvedl český konzul v Turecku Pavel Mrázek. Právě na břehu moře se nacházejí letoviska, kam s oblibou jezdí na dovolenou Češi, ti podle všeho tedy nejsou zatím ohroženi. Požár totiž zuří ve vnitrozemí a zatím počasí ani směr větru nenasvědčují tomu, že by se sem mohl oheň rozšířit.

Tomio Okamura:

„V tuto chvíli nejsou žádným způsobem narušeny pobyty českých turistů.“

To potvrzují i cestovní kanceláře. „Zkontaktovali jsme delegáty přímo na místě a v tuto chvíli nejsou žádným způsobem narušené pobyty českých turistů,“ řekl mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura. Podle asociace je zde v současnosti na dovolené asi 12 tisíc Čechů.

Mluvčí místní lesní správy označil oheň za největší v historii Antalye, pokud jde o zasaženou oblast a škody. Požáry v Turecku jsou stejně jako v dalších jižních zemích častým jevem v létě, kdy bývá sucho a vedro. Loni muselo být v Turecku kvůli požárům rovněž evakuováno několik vesnic, ale také hotelů a letních rezidencí, kde trávilo dovolenou mnoho zahraničních turistů.