Tým českých lékařů provedl první laparoskopickou operaci v Ghaně

Accra - V Ghaně stále mnoho lidí umírá na zdravotní problémy, které jsou v Česku zcela běžně operovány, například prasklý žaludeční vřed. Zdravotní výbor Evropské unie proto zhruba před rokem rozhodl o vybudování malého chirurgického sanatoria. V tomto evropském lékařském centru se už vystřídalo několik chirurgických týmů ze západní Evropy, mezi nimi i čeští specialisté. Novojičínští lékaři během svého dvoutýdenního pobytu provedli, jako vůbec první v Ghaně, laparoskopickou operaci.

V rovníkové oblasti tým pracoval ve velmi náročných podmínkách. Vybavení a hygiena na operačních sálech se daly srovnat s 50. léty u nás. Velká zátěž také ležela na anesteziologovi, protože pacienti přicházeli na operace bez předchozí anamnézy. „Operace byly náročné například v tom, že třeba pacienti s kýlou ji měli daleko horší, než jsme zvyklí u nás, výjimkou nebyly vaky až po kolena,“ popisuje zástupce primáře novojičínské nemocnice Lukáš Adamčík.

Protože chirurgické operace patří k nejvíce rizikovým úkonům, co se týče rizika poranění operatéra a jeho následné infekce, hrozila účastníkům mise nákaza AIDS. Právě Ghana patří k zemím s nejčetnějším výskytem této smrtelné nemoci, podle odhadů je virem HIV nakaženo až 50 procent populace. Před cestou museli všichni zdravotníci absolvovat sérii očkování proti řadě nemocí, jako je žloutenka, tyfus, cholera či meningitida. „Malarika užíváme ještě teď,“ doplnil Adamčík. Proti viru HIV se lékaři chránili speciálními rukavicemi.

„Za dva týdny pobytu nebylo možné africké kolegy chirurgii zcela naučit, lze jim maximálně ukázat vývoj v medicíně. Do budoucna proto chceme mladé chirurgy z Ghany pozvat k nám na tří až čtyřměsíční stáž,“ uzavřel primář novojičínské nemocnice Stanislav Čudek.