Čínští dělníci, přestože vystavěli olympijské město, na hry nemohou

Peking - Čínská vláda chce omezit hluk a prach během olympiády, v čínské metropoli proto zastavila skoro všechny stavební práce. Dotahují se jen detaily na těch nejdůležitějších projektech. Vše je připraveno na velkou olympijskou podívanou.

Nové architektonické dominanty Pekingu stavěly léta milióny sezónních dělníků z celé Číny. Teď musejí ale všichni z hlavního města odjet. Úřady je tu během olympiády nechtějí. Čína chce světu ukázat jen to nejlepší a chudí dělníci do scénáře nepatří. Ve městě jich zbývá už jen pár tisíc. Zhang He Qian v Pekingu pracuje už 6 let. Tvrdí, že by dal cokoliv za to, aby mohl během her zůstat, ale vláda mu to nedovolí. „Nesmíme si tady olympiádu užít. Je mi z toho smutno. Spoustu let jsem tu dřel na výstavbě města,“ stěžuje si dělník.

Někteří dělníci žijí ve stanech přímo u stavenišť. Další pracují na posledních dodělávkách trasy rychlovlaku z letiště do centra města. Střídají se na směny. Brzy ale pojedou všichni domů. Někteří neskrývají zklamání. „Nesmíme se svobodně rozhodnout, kde budeme hry sledovat. Do Pekingu přijíždí mnoho důležitých lidí. My jednoduše důležití nejsme. Nic zvláštního pro zemi neznamenáme,“ říká sezónní dělník Hey Xin Jian

Odjet musí i dělník Zheng. Pracoval na výstavbě nového letištního terminálu. Ten otevřeli právě u příležitosti olympiády. Dodnes nedostal za práci peníze. Jeho původní olympijské nadšení proto ochladlo. Pro milióny dělníků tak olympijský sen skončil ještě před tím, než začal. Slabou útěchou jim může být alespoň to, že budou moci sledovat olympiádu v televizi. Pokud tedy doma nějakou mají.