Slováci budou sledovat olympiádu na novém sportovním kanálu

Bratislava - Slovenská veřejnoprávní televize chce se startem olympiády rozjet ryze sportovní kanál STV3. Přes satelit nebo kabelovku by měl být dostupný až 60 procentům domácností. Ambiciózní projekt se ale nevyhnul kritice.

Sportovní kanál vzniká téměř na poslední chvíli, peníze na jeho rozjezd poslala vláda televizi na účet jen před dvěma měsíci. Na nákup techniky a hledání moderátorských tváří nezůstalo proto mnoho času. Vedení ale srší optimizmem. „Jsem přesvědčený, že STV3 bude vysílat ve vysoké kvalitě,“ tvrdí Gabriel Kollár, intendant okruhu STV3.

To, že vysílání začne spolu s olympiádou, nikdo nezpochybňuje, otázkou ale zůstává, co se stane se stanicí po skončení her. Předseda televizní rady Peter Malec se ptá, čím chce televize vysílání naplnit, aby bylo plnohodnotné. Další problém potom vidí v oblasti personálního zabezpečení, profesionálů na Slovensku není podle něj totiž mnoho.

STV dlouhodobě zápasí s mnohamilionovými ztrátami. Prostředky na vysílání chce ale generální ředitel  získat od ministerstva kultury a od smlouvy se státem. Cíl STV3 je podpořit slovenský sport a obohatit diváka. Analytici se ale ptají, zda se spíš neobohatí sportovní svazy, které žádají za vysílací práva nemalé sumy.

Mediální expert Tomáš Czwitkovics říká: „Více kroků v oblasti programu STV v posledních měsících ukázaly, že pozice televize je v tomto dost slabá a že akceptuje i dost nevýhodné podmínky“. V průběhu olympiády bude STV3 vysílat nonstop, potom se její vysílání omezí na 7 hodin, postupně se chce ale vypracovat na 12hodinové vysílání.