Požár v turecké Antalyi je téměř pod kontrolou

Istanbul - Během dneška se tureckým hasičům podařilo dostat pod kontrolu ničivý lesní požár v turisty hojně navštěvované provincii Antalya. Oheň si však vyžádal jeden lidský život a v horských oblastech provincie zničil desítky domů i hospodářských stavení. Turisté v přímořských letoviscích jsou mimo nebezpečí.

Turecký ministr životního prostředí Veysel Eroglu uvedl, že až na dvě nebo tři ohniska jsou požáry v provincii Antalya pod kontrolou nebo uhašené.

Plameny poničily desítky tisíc hektarů půdy. Záchranáři v troskách jednoho ze shořelých domů našli mrtvolu muže. Další muž se stále pohřešuje. Práci hasičů komplikuje extrémní sucho, silný vítr, hustý dým a nepřístupný terén. V oblasti zasahuje více než deset hasících letadel a vrtulníků.

Ministr dále informoval, že za požár může jiskra z drátů elektrického vedení, které se v silném větru potrhaly. Před plameny musely do bezpečí utéct stovky lidí.

Cestovní kanceláře i české ministerstvo zahraničí již v pátek ubezpečovaly, že českým turistům nehrozí žádné nebezpečí. Pobývají totiž na pobřeží desítky kilometrů vzdáleném od požáru.

Provincii Antalya, kde se nachází četné památky z dob řecké civilizace v Turecku, ročně navštíví na sedm milionů turistů. Turecko a především oblast Antalya patří k nejoblíbenějším letním cílům českých turistů. Podle údajů Českého statistického úřadu loni navštívilo Turecko více než devadesát tisíc Čechů. Turecké úřady uvádějí ještě o dvacet tisíc více. Letos se očekává prudký nárůst, cestovní kanceláře označují Turecko za hit sezony.

Plné ruce práce mají hasiči také v Řecku, kde hoří na ostrově Zakynthos. Zde museli být evakuováni obyvatelé jedné vesnice. Oheň zuří také u Atén, kde hoří křoviny a lesní porosty, požár je také zde už pod kontrolou.

Požáry v Turecku
Zdroj: ČT24