Peking se zbavil smogu, teď se bojí deště

Peking - Organizátoři her i sportovci, kteří se báli znečištěného ovzduší, mají důvod k optimismu. V pátek čínský organizační výbor oznámil, že má rezervní plán pro případ, kdyby se kvůli smogu v metropoli neběžel závěrečný maraton. Uvažuje totiž, že závod přesune do jiného města.

Pořadatelům olympijských her se konečně podařilo zbavit metropoli smogu, který hlavní město dusil. Místní tak po několika měsících mohli nad Náměstím nebeského klidu vidět nebe bez jediného mráčku. „Je to rozdíl ve srovnání s tím, když jsem tu byla naposledy. Jsem šťastná, když vidím jasnou oblohu,“ prohlásila turistka Wang Siao-Chungová

Prozatím není jasné, zda za náhlým zlepšením hladiny smogu stojí přísná omezení dopravy a průmyslu v Pekingu, či vítr a nedávné deště, anebo kombinace všeho. Čína však nenechává nic náhodě a počasí sledují týmy meteorologů celé dny. „Jednou z nejdůležitějších věcí je zabránit, aby bylo ošklivě v době zahajovacího a závěrečného ceremoniálu. V Pekingu budou vůdci z celého světa a také řada významných hostů,“ uvedla Wang Jing-Čchungová, mluvčí Pekingského meteorologického úřadu.

Meteorologové mají samozřejmě záložní plán. Jakmile se v kritickou dobu začnou tvořit bouřkové mraky, odstartují letadla se speciální chemikálií, která je dokáže rozpustit.  

„Analýza předpovídá 40ti procentní pravděpodobnost deště v době zahajovacího ceremoniálu. Nemluvím o přívalových deštích nebo bouřkách, ale o dešti obecně,“ dodala Wang Jing-Čchungová. Právě bouřek se organizátoři bojí nejvíc. Chemie dokáže zlikvidovat jen lehké přeháňky. Nepomůže ale při hustých a doširoka rozprostřených mracích.

Peking zahalený smogem
Zdroj: ČT24