Po neúspěchu lotyšského referenda chce změny předložit prezident

Riga - Lotyšský prezident Valdis Zatlers oznámil, že po neúspěšném referendu o změně ústavy, umožňující pomocí referenda rozpustit parlament, předloží vlastní ústavní dodatek v tomto smyslu. Učiní tak ve středu na zvláštním zasedání parlamentu.

Lotyšské referendum o změně ústavy skončilo neúspěšně. Voliči měli rozhodnout, jestli budou moci hlasováním odvolat parlament kdykoliv během jeho funkčního období. Aby změna začala platit, musela by ji potvrdit nadpoloviční většina z půldruhého milionu oprávněných voličů. Pro změnu ústavy se sice vyjádřila naprostá většina voličů - 96 procent, účast v referendu byla ale pouze kolem čtyřiceti procent. Řádné volby do lotyšského parlamentu by se měly konat v roce 2010.

Změna ústavy měla umožnit uspořádat referendum k rozpuštění zákonodárného sboru, pokud by se pro tento krok získaly podpisy desetiny voličů. Těch je na seznamech v této pobaltské republice kolem 1,5 milionu.

Opozice i přes neúspěch hlasování vyzvala k rozpuštění parlamentu. „Přes 600 000 Lotyšů vyjádřilo v referendu své přání. Je zřejmé, že současný parlament ztratil důvěru a předčasné volby jsou nevyhnutelné,“ oznámili její zástupci po zveřejnění předběžných výsledků referenda. Výsledek referenda ukázal, že lidé v Lotyšsku politikům nedůvěřují a cítí vůči nim zlost. Země je sice od roku 2004 členem Evropské unie, životní úroveň Lotyšů je ale hluboko pod průměrem EU. Zemi navíc silně zasáhla celosvětová finanční krize, kvůli níž se tempo lotyšského hospodářského růstu prudce snížilo. Lotyšsko také trápí vysoká inflace, která v meziročním srovnání dosahuje téměř 20 procent.