Obama a McCain se dohodli na třech společných debatách

Washington - Rivalové amerických prezidentských voleb, Barack Obama a John McCain, se dohodli na třech společných debatách v rámci předvolební kampaně. Informaci oznámil šéf Obamova volebního týmu David Plouffe. Dále navržená série společných veřejných schůzí se však podle něj nejspíš neuskuteční.

Ostře sledované debaty jsou naplánovány na 26. září na Mississippské univerzitě v Oxfordu, na 7. října na Belmontské univerzitě v Nashvillu ve státě Tennessee a 15. října na Hofstraské univerzitě v Hempsteadu ve státě New York.

Před prezidentskými volbami 4. listopadu se po dohodě s republikány podle Plouffa uskuteční také společná debata kandidátů na post viceprezidenta, a to 2. října na Washingtonské univerzitě v Saint Louis ve státě Missouri. Jména těchto kandidátů Obama i McCain zatím nesdělili.

McCain v červnu navrhl Obamovi kromě debat uspořádat také desítku společných veřejných schůzí, ale Plouffe nyní vyjádřil přesvědčení, že na to již nebude čas. A to podle něj vzhledem k pozdnímu konání nominačních sjezdů demokratů a republikánů koncem léta a termínům debat a voleb.