Rakušané si „svůj blob“ pochvalují už pět let

Štýrský Hradec - Zatímco v Praze se futuristická chobotnice Jana Kaplického coby nová národní knihovna na Letné s velkým pochopením nesetkala - v rakouském Štýrském Hradci prokázali odvahy víc. Ultramoderní Dům umění tam hned vedle historického centra stojí a slouží už pět let a město bez něj si umí představit jen málokdo.

Obyvatelé a návštěvníci Štýrského Hradce váží výstup na terasu s výhledem na město nejen kvůli známé věži s hodinami, ale také pro unikátní pohled na novou budovu Domu umění. Druhé největší rakouské město se odvážilo kroku, nad kterým Praha váhá. Radikální architektonické řešení Britů Petera Cooka a Colina Fourniera tvořící kontrast k barokní, UNESCem chráněné zástavbě, zde dostalo zelenou.

Projekt měl dost odpůrců, stejně jako Kaplického knihovna. Ale podle účastníků diskusí jen malá část kritiky mířila proti samotnému návrhu. „Panovala velká skepse, zda je to realizovatelné, ale ve chvíli, kdy se ukázalo, že to jde postavit, a že to bude stejně velkolepé, jako na plánech, tak byli najednou skoro všichni pro,“ říká ředitel Domu umění Peter Pakesch.

Dnes je místní blob neodmyslitelnou dominantou štýrské metropole. Podle ředitele turistické centrály Štýrského Hradce Dietera Hardt-Stremayra se stal po staré věži s hodinami druhým symbolem města.