Čtyři dny do her - Peking trápí atentáty, protesty i záplavy

Peking - Šestnáct mrtvých celníků a stejný počet zraněných je bilance výbuchu v čínské Ujgurské autonomní oblasti. Neznámí muži najeli autem do celnice na hraničním přechodu v Kašgaru a pak zaútočili granáty a nožem. K atentátu na pohraniční celní úřad, který se odehrál čtyři dny před zahájením olympijských her v Pekingu, se dosud nikdo nepřihlásil. Utočníci atentát přežili a byli zadrženi.

Za podobnými akcemi v poslední době stojí ujgurští radikálové z Islámské strany Východního Turkestánu. Ti varovali, že budou útočit i během olympiády v Pekingu. Čínská strana útok muslimských radikálů odsoudila, podle zpravodaje ČT Tomáše Etzlera ji ale nepřekvapil, protože jejich útoky bývají poměrně časté. Většinou ale nejde o domácí terorismus, hodně útočníků přichází z Čečenska, Afghánistánu a Uzbekistánu.

Čínská státní televize předložila odlišnou verzi. Uvedla, že policisté byli napadeni, když v rámci ranního cvičení pochodovali kolem místního hotelu.

Obavy z teroristických útoků v posledních měsících opakovaně čínské úřady. Jedním z potenciálních ohnisek je podle nich právě Ujgurská autonomní oblast Sin-ťiang, která leží na severozápadě Číny a žije v ní asi osm milionů etnických Ujgurů. Ty Peking viní ze série útoků s cílem vytvořit nezávislý stát Východní Turkestán.

Podle zpravodaje ČT Tomáše Etzlera nebyla žádná olympiáda v historii zabezpečena tak jako ta pekingská. „V samotném Pekingu je 80 tisíc policistů a přes sto tisíc vojáků speciálních jednotek. V okolí stadionů jsou umístěny protiletadlové rakety,“ popisuje čínské přípravy na olympijské hry Etzler. Žádný Ujgur ani Tibeťan do Pekingu bez vážného důvodu nesmí

Mnozí Ujgurové odmítají migraci etnických Číňanů do své oblasti a protestují proti vládní kontrole své kultury a náboženství, která začala, když se čínští komunisté před téměř 60 lety chopili moci. Příslušníci ujgurské menšiny vyznávají většinou sunnitský islám, část Ujgurů však patří k tolerantním súfiským muslimům.

76 000 evakuovaných při záplavách

Další vrásky přidělalo čínským úřadům vydatné období dešťů na východě země. Mohutné záplavy postihly provincie Ťiang-su a An-chuej, kde bylo zničeno více než 24 000 domů. Hlášeni jsou prozatím dva mrtví, evakuováno muselo být 76 000 obyvatel obou provincií. Napáchané škody mohou podle místních úřadů dosáhnout 1,5 miliardy jüanů (3,34 miliardy korun).

Nepálská policie zatkla protestující Tibeťany

Nepálská policie zatkla v Káthmándú minimálně 80 Tibeťanů za to, že se pokusili uspořádat protestní pochod k čínskému konzulátu. Protesty tibetského exilu v Nepálu se před olympiádou stupňují. V neděli zatkla policie přes 250 demonstrantů - včetně duchovních. V Nepálu žije 20 tisíc tibetských exulantů. Bouří se od března, kdy Čína v Tibetu potlačila nepokoje.