Sonda Phoenix na Marsu zřejmě objevila toxickou látku

Los Angeles - Vědci z amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku hlásí zajímavý objev. Jejich technická chlouba, americká sonda Phoenix, s největší pravděpodobností při analýzách povrchu Marsu objevila látku perchlorát (chloristan), která se používá v raketovém palivu. Látka je navíc potenciálně toxická, proto se v následujících dnech očekávají další testy, které mají potvrdit přítomnost perchlorátu v planetární půdě, určit zda původcem kontaminace je samotná sonda.

"Je to překvapující, protože dřívější analýzy materiálů z povrchu Marsu
byly shodné, avšak neprokazovaly přítomnost perchlorátu," řekl vedoucí
výzkumu projektu Phoenix Peter Smith. Původní analýzy podle něj
nasvědčovaly podobnosti půdy na Marsu s půdou na Zemi, avšak další zkoušky odhalily v chemickém složení marsovské půdy odlišné složení.

Mluvčí NASA podle agentury Reuters odmítla charakterizovat chloristan jako substanci zhoubnou pro život. Tato oxidující látka je ale známa tím, že může za určitých okolností být pro lidi škodlivou. Její výskyt v půdě Marsu by pak mohl naznačit, že Mars je méně příznivý životu, než vědci dosud věřili.

Sonda Phoenix je nejnovějším prostředníkem ve snahách vesmírné agentury zjistit, za se na Marsu někdy nacházela voda jako klíčový předpoklad jednoduchých forem života na této planetě, a zda na rudé planetě existuje život, byť i ve formě mikrobů. Minulý týden NASA oznámila, že sonda Phoenix na Marsu definitivně potvrdila výskyt vody ve zmrzlém skupenství.

Nyní americký úřad pro kosmonautiku kontroluje předstartovní procesy kontaminační kontroly. Sonda Phoenix přistála na Marsu 25. května a zde měla provádět kontroly vzorků po dobu tři měsíce.. Sonda je však překvapivě stále funkční, a tak NASA minulý týden oznámil, že prodlužuje misi Phoenixu do konce září. Nyní by sonda měla svou činnost zaměřit na to, zda se na Marsu mohla někdy vyvinout určitá forma života.