Jihokorejští vědci klonují psy na objednávku

Soul - Vědci z Jižní Koreje oznámili, že jsou první na světě, kteří začali komerčně klonovat psy. Nyní představili pět klonovaných štěňat, která se narodila na soukromou objednávku. Za mláďata svého milovaného psa zaplatila Američanka Bernann McKinneyová padesát tisíc dolarů, původně mělo jít až o sto tisíc více.

Pitbullský teriér Booger zachránil své majitelce Bernann McKinneyové život, když ji napadl zdivočelý mastif. S jeho smrtí se nesmířila a ještě před ní nechala psovi odebrat kožní buňky. Nejdříve s prosbou na jeho klonování neuspěla u amerických vědců. Poté se úkolu ujala Národní universita v Soulu.

Jihokorejští vědci s použitím Boogerovy DNA naklonovali embrya, která pak implantovali dvěma fenkám. Pět identických štěňat se narodilo 28. července. „Je to zázrak, zase se můžu smát, zase cítím, že žiji,“ uvedla nadšená majitelka.

Kvůli financování experimentu musela McKinneyová prodat část svého domu. Nelituje ale: „Doufám, že si jednoho dne každý bude moc dovolit naklonovat svého miláčka.“

Klonování zprostředkovala společnost RNL Bio. Vědci tvrdí, že za rok zvládnou naklonovat tak 300 psů. „Naše technologie je připravená pro komerční užití. Můžeme přijímat objednávky z celého světa,“ prohlásil ředitel firmy Ra Jeong-Chan. Již v červnu laboratoře RNL Bio informovaly o úspěšném klonování štěňat labradorského retrívra.

Projekt má ale řadu odpůrců. Kritici tvrdí, že prvnímu zdařenému klonu savce často předcházejí stovky neúspěšných pokusů, a to je podle nich týrání zvířat.