Americký student vynalezl kabelku se solárními články, která umí dobíjet například mobily

Londýn - Americký student vynalezl kabelku, která s využitím sluneční energie umožní dobíjení mobilních telefonů a další drobné elektroniky. Informoval o tom britský deník The Daily Telegraph. Osobní zavazadlo Power Purse za pomoci malých solárních destiček na svém povrchu využívá slunečních paprsků, které mění na elektrickou energii. Ta se kumuluje v bateriích uvnitř kabelky, k nimž je možné přes USB rozhraní připojit různá zařízení. Student Joe Hynek z Iowské státní univerzity dobíjecí kabelku vymyslel v rámci školní soutěže.

Jeho vynález vítají především ekologicky uvědomělí módní nadšenci. „Spustí se to pokaždé, když uživatel chodí venku. Lidem se to velmi líbí, protože to vyjadřuje ekologická a environmentální témata, zatímco se dobíjí váš mobil nebo iPod,“ uvedl devětadvacetiletý student Hynek. K dobití mobilu je zapotřebí dvou hodin slunečního záření.

Dobíječky je možné dále využít například pro videokamery či osobní organizéry. Plně nabitá baterie by podle Hynka měla vydržet zhruba měsíc. Power Purse lze dobíjet i na okenním parapetu a je odolná proti poškrábání a proražení. „Všechny drátky jsou kryty,“ dodal Hynek. Podle něj může uživatel po příchodu do práce položit kabelku na okenní parapet a nechat ji „pracovat“. Dobíjecí kabelka by měla stát kolem 150 dolarů (2300 korun) a na internetu by se měla začít prodávat na konci tohoto roku.